fredag 14 december 2012

Kalle Anka är definitivt ingen kvack-salvare!

Att Kalle Anka på julafton är en typiskt svensk tradition av starkt måste är ingen nyhet. Även om det numera kan ignoreras i större skala än vad som accepterades när jag var ett litet förväntansfullt barn. Då visades nämligen detta endast på självaste Julaftonen och betraktades som något heligt. Det gör det förvisso fortfarande för en del men överseendet har med all rätt utökats, tack o lov.
Kalle & Co var dessutom en självklarhet i brevlådan varje vecka då prenumerationen på denna var minst lika viktig som Vakttornet är för Jehovas vittnen!
Ofrivilligt blev denne smått hysteriske anka lite av en manlig förebild i min smått naiva och godtrogna värld. Möjligen är det förklaringen till att jag hittills endast träffat män med likande drag: temperamentsfulla, halvtokiga och med en liten släng av ADHD. Men sällan är han ju tråkig ;-)
En liten parantes som blir till betydelse då jag per automatik ställer mig till Kalles försvar när nu ännu fler galenskaper prackas på denne lille anka.
Jag kan omöjligt tänka mig att dennes speciella personlighet skulle inkludera något så vansinnigt som att svarta dockor i julklappsverkstan speglar stereotypa bilder av svarta och judar!?!
Skulle denne hybris-kalle över huvud taget komma på tanken?!

Gudarna ska veta att Disney inte gjort sitt bästa för att framställa denne Kalle-figur som en schysst kompis/djurvän/farbror att lita på. Han är snarare en oberäknelig liten rackare som inte drar sig för att slå halvt ihjäl små oskyldiga ekorrar och jaga livet ur de stackars panikslagna knattarna! Han har inte ens sans i kroppen nog för att kunna avnjuta en vacker kollibri-sång utan att ladda värsta bössan och tillåta sig bli initiativtagare till ett tredje världskrig!
De enda gånger hans charm ger sig till känna är när smörputten kastar sig hejdlöst på knä inför Kajsa som klokt nog föredrar fortsatt singelliv med all rätt, vilket är ännu ett bevis på den veka mannen som endast vill gagna sitt enorma ego. Verkligen en riktig man till förebild!
Lite småblåst, skulle jag vilja påstå. Tyvärr har vi fler som han, helt och hållet på riktigt i vår vida värld. Men han är ingen definitivt ingen rasist och skulle heller aldrig tänka tanken på att urskilja folkgrupper på något sätt!
Och nu ska Disney vilja få oss att tro att denne filur skulle skriva under på något så löjligt som en redigering av mörka dockor!
Nog för att Kalle kan vara urbota blåst men någon jävla gräns har väl också han?! Han skiter väl högaktningsfullt i vad det är för färg och form på sin omgivning. Han skulle lätt kunna börja umgås med Familjen Barbapappa utan vare sig fördomar eller urusel inställning.

Att rasism uppmärksammas i stort är i vissa avseenden bra. Men det börjar gå lite till överdrift nu. När t.o.m.  den amerikanska företagskoncernen The Walt Disney Company ska börja sätta upp regler för vad som är tillåtet och inte blir man bokstavligt talat jävligt mörkrädd! Om man nu vågar använda det uttrycket?

Ingen har väl någonsin reagerat på dessa arselstämplade svarta dockor tidigare?? Uppriktigt sagt är det absolut första gången i mitt Liv jag ens sett det och detta tack vare att man nu uppmärksammar det hela med att klippa bort det och samtidigt slår på stora publiceringstrumman!
Varför då? Finns inte redan Bror Duktig?
Det börjar spåra ur allt mer. Jag beklagar verkligen detta. Inte minst inför alla mörkhyade i världen som tydligen kan ses som stereotypa!
Titta på Kalle! Blek och ilsken. Hur länge får han stanna kvar i filmen?
Ett tips till dig, Kalle:
Vad du än gör..börja för fan inte använda brun-utan-sol. För då är det "klippt"... ;-)
Kvack, kvack, kvacksalvare!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar