tisdag 4 december 2012

En lysande idé med LED-lampor?? Nej Tack!!!

Likt denna gran på bilden ovan som jag fann på nätet, kommer slutligen vår egen gran att likna. Det vita pyntet har jag hunnit samla på mig under årens lopp så den stora skillnaden är väl att det blir lite mer pynt i vår gran. I huvudsak kommer den att vara just vit, både vad gäller pyntet och ljusen. Det sistnämnda lär jag få köpa nya i år. Inte för att dom är trasiga eller på annat sätt oanvändbara, mer för att skenet i lamporna skiljer sig så totalt från de lampor man har idag!
I och med att de vanliga glödlamporna försvann och ersattes med bl.a. LED-belysning i smålampor etc , skiljer sig skenet och dess färg rätt rejält. I de vanliga adventsstakarna finns det varma lite gulaktiga skenet, i de nya modellerna kallas det varm-vitt. Men det påminner snarare om ett kallt sken att likna vid gamla lysrör i en industrilokal! Införskaffade två mycket fina hjärtan med belysning på Clas Ohlssons för ett par veckor sedan. Dessa är f.ö. slutsålda lagom till jul. Dom hänger fint i mina fönster men skenet vänjer jag mig aldrig vid. Det lyser blå-vitt och konkurrerar ut den övriga varma belysningen vilket gör att jag väljer att inte använda de andra lamporna. Gör jag det ser det ut som en krigszon.
Hjärtat är stort och jättefint i fönstren och jag kan förstå att det blivit en storsäljare. Men skenet bedrar, skulle man kunna säga ;-) Av den anledningen måste jag nu införskaffa en ny ljusslinga till granen, av samma modell, dvs varm-vita led-lampor. Ingen större kostnad i och för sig men irriterande att behöva göra ett inköp av något man redan äger men som inte längre kommer till sin rätt.
Vem har kommit på att kalla LED-belysningen för varm-vit?!?! Vad kallar man då det andra skenet vid vant oss vid? Piss-varmt?!?!
Det kan ju tyckas vara ett i-landsproblem men faktum är att de nya reglerna efter avskaffandet av vanliga glödlampor, inte gör annat än ställer till besvär. Dyrare, fulare och inte ett dugg mer miljövänligt som man hävdat! Vi konsumenter bara sväljer dessa "lysande" idéer likt naiva små tomte-nissar!
Synd att de gamla hederliga glödlamporna försvunnit. Jag kan sakna dom och inte minst blir jag förbannad när en lampa gått sönder och jag får ge det tredubbla för att köpa en ny. Visserligen håller den väl längre men för min del är det bara tråkigt att stå ut med detta snål-sken som jag förknippar med en sjukhussal!
Den vanliga glödlampan kan man tacksamt kombinera med vanligt stearinljus vars sken är väldigt snarlika. Den vackra lågan från ett ljus i sällskap med LED-lampan får lågan att kvävas av syrebrist och panik!
Det finns verkligen genier som bidrar med lysande idéer men just i detta fall är det något tveksamt. Skulle Uppfinnar-Jocke finnas på riktigt hade han gapskrattat.
Jag såg en intervju på TV med en av dessa genier som påstod att man med hjälp av dimmers och andra specialutrustningar, kan få ett varmt och mysigt sken också med LED-belysning. Kostnaden?!? Tja, det är inget man prioriterar som ensamstående med snäv ekonomi, kan jag ju säga. Dessutom går det inte att undvika att byta ut varenda lampa man äger för att slippa blanda dessa olika sken som inte tycker om varann det minsta. Det blir med andra ord en dyr kostnad hur man än gör. Så vida man inte bryr sig och blandar hej vilt för att leva på ett cirkusfält!
Än så länge har jag några glödlampor som fortfarande funkar och används. Jag är enormt glad att dom lever lagom till jul! =) Jag ska vårda dom varsamt.
Nu ska jag tända upp industrilokalen ännu en gång.
Bara ett blåställ som fattas ;-)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar