lördag 24 november 2012

Recept: Smörkola med flingsalt

Det behöver inte nödvändigtvis vara annalkande jul för att göra hemgjort godis. Det här receptet är mycket enkelt och snabbt genomfört till sötsugna med akut abstinens ;-)
Oftast har man också ingredienserna hemma och det mesta sköter sig självt. Prova! Här följer receptet:

100 g smör
3 dl socker
2 dl grädde
1 dl ljus sirap (funkar med mörk också)
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader. Rör om då och då.
Koktiden kan variera mellan 15-30 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20 x 30 cm. Häll smeten i pannan  och låt kolan stelna något. Vill man ha lite extra piff och smak kan man lägga över lite flingsalt när det stelnat något. Det väljer man själv. Skär eller klipp sedan kolan i bitar. Detta recept ger ca 60-80 stycken.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar