måndag 9 juli 2012

Kallprat & Hett skvaller..



Jag kan tycka det är lite märkligt..
Att vi här i vackra Sverige har en förmåga att ofta prata om väder och vind i alla möjliga sammanhang. Med grannar, med nån vid busshållplatsen, med expediten på affären, ja t.o.m. på krogen!
Egentligen är det väl ett ämne som de flesta av oss tycker är rätt tråkigt men ändå det ämnet som ligger närmast om man vill upprätthålla sin integritet. För vem vill prata om sådant som inte angår någon annan?
Vad skulle man kunna prata om istället?!? Hur jag bor, vad jag tjänar, var jag står politiskt, om jag är homosexuell eller heterosexuell??
Nej, varför skulle vi göra det?!? Det handlar som sagt om integritet och privatliv, vad som är rätt och fel, hur man enligt oskrivna regler ska bete sig gentemot andra.. och inför sig själv också för den delen.
Vädret är bra att prata om! Vi borde alla kunna hoppa in som vikarier på SMHI vid behov, vi är ju alla mer eller mindre proffs. Ja, vi kan ju i ärlighetens namn faktiskt peka lika bra som vilken meteorolog som helst!
Så där som man gör när väderkonversationen är över, när var och en går hem till sitt och mellan städning och maskintvättar tar ett break med telefonen och ringer en vän och spekulerar i just allt detta ovan nämnda, det är DÅ vår pek-kunskap kommer till sin rätt:

- "Träffade NN idag.. Undrar om allt står rätt till? Tror hon är flata! Å du skulle se hennes bil!! Va fan tjänar hon på det där jobbet egentligen?!? Å nu vill hon starta eget också..fixar hon det? Då måste hon ju rösta på Reinfeldt!! Å hörde du förresten att bla bla bla bla".......

Det är så lätt hänt. Att gömma sig bakom ytliga, vardagliga samtal som vädret. Ett skydd mot oss små mänskliga varelser, livrädda för att inte bli accepterade för dom vi är.
Ärligt talat skiter jag personligen i vad det är för väder där ute i Världen. Man lever ju oavsett vilket och hur man lever, vem man är och vill framstå som bestämmer man själv, ett privilegium värt att bevara med vishet.
Om vi människor vill ha vår integritet och acceptans borde vi tänka på samma sätt även i de diskussioner som INTE handlar om väder och vind.
Det skulle bli så otroligt mycket mer äkta Solsken i våra Liv då ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar