måndag 16 juli 2012

Jag är det 5:e hjulet.. Frågor på det?


Att acceptans är enkelt att prata, tycka och tänka om är en sak. Att utöva den en helt annan.
Ibland kan det tyckas enklare att endast registrera sin egen åsikt, bilda sig skira uppfattningar och ta genvägen mot kunskap genom dumdristighet vilket naturligtvis i slutänden bara leder till att man kan titulera sig Pucko!!
Ibland är man inte ens medveten om beteendet, tror sig vara av den intelligenta sorten och blir förblindad i sitt svartvita tänk. ”Man ska aldrig kasta sten i glashus” brukar man ju säga...
Vad skönt det vore om vi alla verkligen levde efter den devisen =)
Det behöver inte nödvändigtvis vara av det dramatiska slaget, även det som kan tyckas vara obetydligt kan det oturligt nog, rasera någon annans tillvaro.
Alla lever vi ju efter någon slags mall, rädda för att sticka ut för mycket, oroliga för vad folk ska tycka, tänka och framför allt säga! Samtidigt har vi ett behov av att få känna oss originella, att vara en helt egen personlighet, ett charmtroll som får bekräftelse på att man är värd något.
En balansgång nog så nyttig att inöva.
Men det mest väsentliga lär väl ändå vara den ömsesidiga respekten som på sikt skänker tillit och förtroende. Det man inte kan ta på men känner så väl.
Inte enbart bland dom man känner väl utan också bland dom som är så många fler: de människor vi INTE känner.
Vem har i grund och botten bestämt dessa oskrivna regler om hur allt och alla ska vara?! Vem vet egentligen vad som är rätt och fel i varje individs personlighet?! Rimligen kan man ju bara döma sig själv utifrån vem man är och vad man gör.
”Genom sig själv känner man andra”..ett ordspråk jag personligen tycker stämmer överens med verkligheten, varför det rimligtvis borde vara ännu enklare att agera varsamt.
För vad spelar det för roll vilken utstyrsel man väljer att bära, vem måste bry sig om vem du umgås med, hur du agerar när du tagit en supjävel för mycket på krogen, att du är blyg, att du är rakt på sak, att du raggat upp nån snygging på nån fest, att du ser sur ut fast du egentligen inte menar det, att du blir svartsjuk ibland, ledsen, arg, glad, galen, euforisk.... och röksugen!!
Jo, det finns ju faktiskt några sådana kvar här i Världen. Det går närmast att jämföra tobaksanvändare med atombombstillverkare.. om man ska tro Glas-hus-sten-kastare.
”Det är farligt att röka”... Svar JA! Tjata!!!! Vi VET!! Vi VÄLJER! Vi går UNDAN så DU ska slippa! Precis som man gör när man ska gå och pissa! Typ..
Jaha... Är Du singel också?? Hmm, få seee nu..jo..men då sätter vi Dig här!!! Så slipper Du känna Dig som femte hjulet!
Öööh..va?!? Det hade jag ju inte ens tänkt på! Men NU vet jag.. att jag är hjul nr 5!!!
Vem bestämmer hur det ska vara? Kan man inte bara få vara..den man ÄR!
Är man av någon annan åsikt och har privilegiet att hitta andra likasinnade så kan man ju lätt köra på det så slipper man kasta dessa stenar i glashus och involvera sig med människor som är Dig olik.
För mig är just DET ett privilegium! Att omges av alla slags människor som med sina erfarenheter och Livsöden kan berika mitt Liv med lärdomar. Friska, sjuka, knäppa, sansade.. Alla är vi något, alla borde vi stå för den vi är och låta andra vara som dom är!
Så en sak är då helt säker:
Jag är hellre det 5:e hjulet än den 1:a att döma någon ;-)

2 kommentarer:

  1. Fint skrivet och så sant! kram Maria<3

    SvaraRadera