fredag 22 februari 2013

Jag avundas Sanningens kondition

Människan är intelligent och konstig på samma gång.
Hon väljer att springa ifrån Sanningar, både fina och fula, och tror sig kunna överge dessa till ett förflutet som får i uppdrag att begrava det under sten.
Sällan stannar Hon upp, vänder sig resolut mot Sanningen och konfronterar den med den väl tilltagna styrkan och modet som krävs. Hon fegar, laddar och springer... Mot ny Framtid, utrustad med tidigare erfarenheter som lär påvisa rätt och fel i en alldeles njutbar tillvaro. Intelligent... och konstig.

Jag beundrar Sanningen. Den har nämligen en gränslös kondition och styrka som aldrig ger vika. Människan tror sig stå över denna outtröttliga Sanning, så Hon springer, frustar, stönar, utan att se sig om, för att vilseleda Sanningen som är henne, hack i häl. Hon vill bli av med den!
Det funkar ett tag. Det snubblas, viks av åt höger och vänster, göms bakom buskar och snår och Hon springer tills andan tar slut, och Verkligheten meddelar att det är dags att vila för fortsatt ork till flykt.

Så sitter Hon där, den lilla Människan. Pustar ut, ser sig över axeln, planerar sin fortsatta flykt och ger sig fan på att undkomma skiten som lurar där bakom nånstans!

Sanningen behöver aldrig hämta andan, stanna upp, vila eller ens en kompass för att hitta sitt mål. Sanningen hinner alltid ikapp, vare sig den är av gudomlighet eller jävelskap.
Sanningen hittar den lilla Människan, var Hon än befinner sig. Människan har inte samma uthålliga egenskap som Sanningen, vare sig Hon heter Svensson eller Kallur i efternamn.
Den egenskapen tilldelas Människan när Hon väl insett den enda utvägen ur sin ansträngande flykt:
Att trots motvillighet invänta konfrontation och förlåta både Sanningar och sig själv, att lämna det förflutna därhän, acceptera det och ge plats åt nuet och kommande tider.

Därefter låter Hon endast intelligensen styra. Flykten är över. Sanningen är accepterad och nöjd.
Och det enda Människan fortsättningsvis behöver uthållighet till, är ett träningspass på gymmet ;-)

Ha en God Fredag, kära vänner.
Det ska jag ha.. I Sanningens tjänst =)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar