onsdag 20 november 2013

Geniernas lysande idéer!

Nu ska julpyntet fram. Åtminstone julbelysningen. Det sistnämnda lär jag få köpa nytt i år. Inte för att det är trasigt eller på annat sätt oanvändbart. Snarare för att skenet i lamporna skiljer sig så totalt från de lampor man har idag. I och med att de vanliga glödlamporna försvann och ersattes med bl.a. LED-belysning i smålampor, skiljer sig skenet och dess färg rejält. I de vanliga adventsstakarna finns det varma lite gulaktiga skenet, i de nya modellerna kallas det varm-vitt. Men det påminner snarare om ett kallt sken att likna vid gamla lysrör i en industrilokal! Införskaffade två fina hjärtan med belysning förra året. De passar fint i fönstren, men skenet vänjer jag mig aldrig vid. Det lyser blå-vitt och konkurrerar ut den övriga varma belysningen, vilket gör att jag väljer att inte använda de andra lamporna. Gör jag det, ser det ut som en krigszon! Hjärtat är fint i fönstren men skenet bedrar, skulle man kunna säga. Av den anledningen måste jag nu införskaffa en ny ljusslinga till granen, av samma modell, dvs varm-vita led-lampor. Ytterligare en kostnad. Irriterande att behöva göra ett inköp av något man redan äger men som inte längre kommer till sin rätt.
Vem har kommit på att kalla LED-belysningen för varm-vit?! När den är lika kall som frysboxen!Det kan ju tyckas vara ett i-landsproblem men faktum är att de nya reglerna efter avskaffandet av vanliga glödlampor, inte gör annat än ställer till besvär. Dyrare, fulare och inte ett dugg mer miljövänligt som man hävdar.  Och vi konsumenter sväljer dessa "lysande" idéer. Jag saknar glödlamporna, och inte minst blir jag förbannad när en gått sönder och jag får ge det tredubbla för att köpa en ny. Visserligen ska den hålla längre men för min del är det bara tråkigt att stå ut med detta snål-sken som jag förknippar med en sjukhussal! Den vanliga glödlampan kan man tacksamt kombinera med vanligt stearinljus vars sken är väldigt snarlikt. Den vackra lågan från ett ljus i sällskap med LED-lampan, får lågan att kvävas av syrebrist och panik!
Det finns verkligen genier som bidrar med lysande idéer men just i detta fall är det något tveksamt. Skulle Oppfinnar-Jocke finnas på riktigt hade han gapskrattat. Jag hörde en intervju med en av dessa genier som påstod att man med hjälp av dimmers och andra specialutrustningar, kan få ett varmt och mysigt sken också med LED-belysning. Kostnaden? Tja, det är inget man prioriterar som ensamstående med snäv ekonomi, kan jag ju säga. Dessutom går det inte att undvika att byta ut varenda lampa man äger, för att slippa blanda dessa olika sken som inte förenas i harmoni. Det blir med andra ord en dyr kostnad hur man än gör. Så vida man inte ignorerar det och blandar hej vilt för att leva på ett cirkusfält! Jag äger några glödlampor som fortfarande fungerar.  Jag ska vårda dem varsamt. Snart tänds  ”industrilokalen” upp ännu en gång här hemma. Bara ett blåställ som fattas..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar