onsdag 3 december 2014

Nu tändas tusen levande juleljus



Det är inget muntert budskap jag nu förmedlar, jag vet. Men faktum är att bostadsbränderna i adventstid ökar dramatiskt, och över 40 procent av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus i Sverige inträffar just i december.
Sett över hela året hör inte levande ljus till de vanligast kända brandorsakerna, knappt tre procent av det totala antalet bostadsbränder orsakas av levande ljus. Men just i december ser det annorlunda ut. Då står levande ljus för nästan 12 procent av de inträffade bränderna och är därmed den näst vanligaste kända orsaken till bostadsbränder.
Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret, men vi måste överlag bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus.
Det finns några enkla knep för att minska riskerna för bostadsbränder i juletid.
Några är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut - och kolla att alla ljus är släckta,  att spisen är avstängd, bara använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till brandvarnaren fungerar.
Andra saker att ha med i tankarna är att inte ställa ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna! Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.
En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Ett bra julklappstips till dig som ännu inte vad du ska ge bort. Jag fick det själv som julklapp för ett par år sedan.

Det positiva beskedet jag får av Mats Brolin, brandmästare på Räddningstjänsten i Leksand, är att vi i bygden med omnejd har blivit väl medvetna och duktiga på förebyggande och brandsäkerhet.
- Sedan 2006 har vi sänkt statistiken med hela 80% vad gäller bostadsbränder. Då inträffade mellan 30 och 35 bränder på ett år. 2013 inträffade fem. Det är fortfarande fem för många givetvis, men det har i huvudsak minskat rejält. Detta beror delvis på att Räddningstjänsten informerar om just förebyggande arbete. Faktum är att vi är bland de ledande vad gäller förebyggande. Delvis beror det också på att folk tar denna viktiga information till sig.
När jag kollade med Clas Ohlson visade det sig att man säljer fler brandvarnare här uppe än vad man gör i sina övriga butiker i landet. Det är ett bevis på att folk är både införstådda och medvetna om riskerna, och förser sig med brandredskap i hemmen. Det är oerhört positivt.

I media har vi den senaste tiden blivit varse om att olika typer av ljus har lättare för att starta en brand. Bl.a. ses paraffin i värmeljus som en extra fara. Inte minst när man ställer dessa samman i en grupp på ett fat eller en bricka. Då kan en gas avges som resulterar i en mindre explosion. Detta kan medföra att branden blir ett faktum, vilket också inträffat på olika håll i landet.
Personligen har jag bytt ut alla paraffinljus och införskaffat sådana av ren stearin. Det betyder inte att jag lämnar ljusen utan uppsikt, vilket man givetvis aldrig ska göra. Men jag minskar därmed risken för att just dessa gaser uppstår, vilka kan starta en brand inom loppet av några sekunder.
Självklart är det också en mysighetsfaktor som vi ska känna njutning av i tider av mörker. Ljus hör julen till, och vackert är det onekligen. Men vill man ha en stearinljus tillvaro får man helt enkelt tända den med ett inbegripet ansvar.

- För att få uppleva en riktigt God Jul rekommenderas alla att se över sina brandredskap i hemmet. Att brandsläckaren fortfarande är i drift. Och att brandvarnaren verkligen fungerar. Sist men inte minst: Glöm aldrig att släcka ljusen innan du lämnar ett rum. Då kan man vara säker på att det blir en brandfri och fröjdefull jul, avslutar Mats Brolin på Räddningstjänsten i Leksand.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar