tisdag 11 november 2014

En mental återvändsgränd?




Oj, vad det är livat i Leksand när kommunen nu på försök ändrar i trafikplanen med bl.a enkelriktningar! Det är inga rosor som regnar på kommunens Fb-sida direkt. Det är dessutom ett yrsligt kaos på Noret numera. Förmodligen mest för att man nu måste lära sig högerregeln på riktigt (!) och dessutom uppdatera sin kunskap vad gäller trafikskyltar. Allt ska vara som det alltid har varit, och istället för att komma med konkreta förslag om framtida utveckling av Noret, väljer man att spy galla över kommunledningen för deras försök till framåtanda och nytänk. Själv tycker jag det är positivt att man vågar prova och dessutom är mottagliga för våra åsikter.
Det finns de kommuner där man låter allt förfalla. Där man inte gör den minsta ansträngning till utveckling. Och när man väl fattar beslut gör man det utan att bry sig ett uns om vad invånarna tycker. Där kör man över åsikter och utgår enbart från sina egna idéer, slänger miljoner i sjön på projekt som endast gagnar Kalle Anka & hans vänner. Jag vet. Jag är uppvuxen på en sådan ort. Nu bor jag i Leksand. Skönt. För här tar man en diskussion med invånare, gör försök till förändringar för att ta in åsikter och konkreta förslag.
Heja Leksands kommun!
Som kan, vill och obevekligen utför det i praktiken – och som påvisar att man vill genomföra förändringar tillsammans med oss andra Leksandsbor.

Det är mycket obefogat gnäll i byn nu, tycker jag. Var glad att du lever och bor på en ort som inte sitter fast. Som välkomnar en framtid av förändringar vilka ska vara till gagn för oss alla, både boende och besökande.  Man kan tycka vad man vill, ha helt skilda åsikter men i huvudsak får vi här en god anledning till att just tycka och tänka. Förhoppningsvis på det mogna planet. Och föreställ dig att det faktiskt kan bli något bra i slutänden! Det vet vi ju inte än. Men skulle vi inte vilja veta?  Bevisligen vill kommunledningen ha en diskussion med Leksandsborna då man vänligt ber om våra åsikter på sin Fb-sida, och dessutom öppnar chattforum för diskussioner. Man är alltså helt öppna med sina förslag och idéer med en förhoppning om att få feedback från oss. Det är ju jättebra! Då är vi med och får bestämma om Leksands framtid.  Det beklagliga är att man dessvärre inte ser något överflöd av kloka kommentarer från Leksandsborna. Här påvisar man istället brist på kommunikationsförmåga där vokabulären knappast är till fördel för någon som vill vara vuxen och framhäva sin intelligens. Det är rena elakheter som människor fullkomligt spyr ur sig, och de konkreta förslagen och åsikterna man ber om uteblir. De få kloka åsikter/idéer som presenteras med mognad är lätträknade. Varför inte byta ut det bristande ordförrådet, ta tillfället i akt och komma med något konstruktivt? Nu när du faktiskt har chansen.

Jag snurrade själv runt något förvirrat i min bil samma dag som trafikomläggningen började gälla på Noret, helt enkelt för att jag är van att köra på vissa vägar. Det sitter ju just som i ryggmärgen. Det har ju alltid varit så. Men så kollade jag skyltarna, och följde dem som på vilken ort som helst. Inte särskilt svårt. Att vissa åkturer blir till omvägar och därmed icke särskilt miljövänligt kan ju diskuteras. Uppenbarligen är kommunledningen också villiga att göra just det.
Men snälla folket!
När man som bilist begåvats med körkort förväntas man köra bil enligt de svenska trafikreglerna, samt att läsa av skyltar och förstå innebörden av dessa. Gör man det så lär man sig nog att ganska snart att hitta hem till sin garageuppfart igen. Inget beslut är taget. Och jag är övertygad om att man på kommunen är i stort lyhörda för vad vi andra tycker. Allt behöver sannerligen inte alltid vara som det har varit. Enkelriktat betyder inte återvändsgränd. Utveckling är nödvändigt och oftast ganska roligt, om man tillåter sin öppenhet för det. Förnyelse och förändring är rutinens och vanans fiende. Det är faktiskt inte enbart våra smartphones som behöver uppdateras. Det behöver även den verkliga världen där utanför göra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar