fredag 30 november 2012

December har anlänt!

Med endast några minuter över midnatt välkomnar jag december månad som redan berikats med snö och istappar som minner om barndomens jular. Flingorna yr och far med vinden utanför ljusprydda fönster och värmen i mysig soffa är att föredra en natt som denna.
"Ett päron till farsa" på Tv:n bjuder inte till något större engagemang men i huvudsak har man med ansträngning lagt in slingor av bjällror och julmusik för stämningens skull.
Ensamheten övergav mig för en stund när dotter med pojkvän oväntat men välkommet ringde på min dörr.
Hennes Kärlek tycktes njuta av den julstämning som råder i mitt hem och talade gott om allt det speciella som faktiskt bara inträffar en gång om året. Det glädjer mig att unga människor vet att uppskatta traditioner och för dem vidare. Förvånande nog har jag inte lyckats föra över min kärlek till julen på min dotter.
Det suckas mest åt pynt och glitter och hon ser hellre tillbaka på sina barndoms jular med glädje. För henne är ingenting som förr. En del har lämnat jordelivet och julfirandet har med det förändrats.
Jag kan förstå hennes tankar och känslor samtidigt som jag vill få henne att förstå att andra människor lever vidare och att man ska vara glad så länge alla dom finns kvar. De andra, som numera firar jul i sin himmel, vill säkerligen också ha det så =)
Till min dotters trots tänker jag stå fast vi traditionen att väcka henne på julaftons morgon med julmusik som klingar från högtalarna, med risgrynsgröt och kanel på silverbrickan och en liten julklapp att öppna i sängen.
Julen är inte till att gnällas och spy galla över som så många tycks göra med sitt beklagande över jobb, stress, pengar, släkt. Man väljer själv hur man vill ha det.
Jag ska vara med mina nära & kära, de som fortfarande är lyckligt lottade att få finnas i Livet.
Det är det som är Jul för mig ;-)


Det mesta är pannkaka ikväll

Med snö som ihärdigt faller och med en kropp som är tillsagd att njuta av stunden, intog jag liggläge i soffan för att se en dokumentär för ett par timmar sen.
Vaknade nyss lika yr som vädret där utanför, undrande var jag var och varför?! Jag hann se ca 5 minuter av den tilltänkta dokumentären och sen hade jag tydligen slocknat som ett utbrunnet stearinljus.
Vilken lyx att ligga under sköna filten och vila ut! Väl vaken och sockerberoendet gör sig påmint. 
Sådan tur att det blev pannkaka idag, i sonens sällskap innan han for iväg till pappa. En hel hög ligger kvar på den florsockrade tallriken som numera pyntats med både hallon, citronmeliss och grädde. Jag frossar i sötsaker, puffar till kuddarna, höjer volymen på tv:n och ler med juryn i X factor. Må bästa artist vinna!
Allt kan ju bli pannkaka emellanåt.
Ikväll känns det helt ok...åtminstone för mig ;-)


Jag är lika tänd som julstjärnan

Det är fredag idag och 1:a advent infller inte förr än på söndag men det hindrar inte mig och sonen att tjuvstarta lite med första ljuset då han idag åker hem till sin far.
Varm choklad och pannkakor med grädde, det första ljuset tänt till bakgrunden av en vacker madonna.
Denna timma är ljuvlig =)
Huset dräller av ljus i olika storlekar och format och de vita är gör sig vackert mot grönt. Jag mår bra av denna årstid när jag inte måste gå ut i det yrande snövädret, när jag kan välja att stanna inomhus och bara göra lite som jag vill.
Det mesta är som sagt var klart och inget större projekt är i sikte på en stund. Julgranen tar vi om ett tag. Den ska, likt tidigare år kläs i vitt pynt och likna en Disney-gran i största möjliga mån ;-)
I gömmorna hittade jag min gamla vackra butelj som jag nästan hunnit glömma bort. Den fann jag på ett loppis för många år sedan och den målades givetvis om till vitt direkt.
Med en liten grankvist, rött band och hjärta passar den nu utmärkt i köket.
Bilden väcker minnen från barndom när mormor & morfar bjöd oss barn på svagdricka. Goda minnen! Svagdricka finns att köpa också idag men smakar i mitt  tycke inte alls lika gott som förr.
Men vem vet.. Smaklökarna har kanske åldrats en aning, dom också ;-)

Som synes fortsätter lite småpyssel i stort sett hela tiden. Det hör både årstid och rastlösheten till. Återstår att se vad som hittas på härnäst. Ett vet jag säkert:
Det ska stekas fler pannkakor nu och medan ljusens lågor brinner kan jag lätt erkänna att jag känner mig mist lika tänd som dessa ;-)






Plogbilsföraren borde få sig ett samlag!

Det var länge sen man vaknade till the sound of a plogbil. Jag brukar vanligtvis inte uppskatta den typen av väckning men just idag kändes det helt ok då jag förstod att vår Värld numera är riktigt vintervit!
Det är inte utan att man imponeras av Vädergudarna som lyckats hålla tidtabellen i år och hålla oss 1:a advent-inredare vid gott mod.
Plogbilsföraren verkar däremot inte särskilt road, att döma av hans rasande framfart och aggressiva körning.
Det låter snarare som en pansarvagn på väg att skövla hela staden och man associerar knappast till varken julstämning eller tonerna av Let it snow...
Jag vill veta hur han ser ut, denne herre som ger intryck av att vara en aning tjurig och lämnar avtryck i form av stora drivor i ren frustration! Mina tankebanor är också välplogade varför fantasin tillåter mig att föreställa mig denne man aningen bitter, ensam och förmodligen i stor brist på vanligt, hederligt sex! Hans fru kanske inte gillar hans framfart? Han är förmodligen för hårdhänt och snabb. Inga förspel där, inte.
Det är pang på snöbollen direkt, vare sig det är blöt -eller töväder.
Eller också är han helt enkel singel och lider därmed brist på närhet och tafsande. I spekulerande stund stannar plötsligen plogbilen till. Kan han höra mina tankar? Dom är ju inte särskilt höga i någon bemärkelse!
Den står fortfarande stilla. Han kliver ur. Vad gör han? Letar fru? Ett hugg? Lagar trasig plogbil?
Nu får jag dåligt samvete... Han kanske är jättesnäll, lyckligt gift och älskar sitt jobb!!
Tankebanan öppnas igen. Nu måste jag regissera om lite här. Och be om ursäkt. Stackaren. Han sitter ju i den där plogbilen för att jag ska kunna gå obehindrat på trottoarerna. Han gör det ju för min skull.
Nu hör jag hur plogbilen åker långsamt fram och tillbaka. Inte alls lika aggressivt. Den låter snäll, när jag tänker efter. Med gott samvete går jag fram till fönstret och tittar lite diskret ut bakom gardinerna..
Plogbilen kommer allt närmare och jag gömmer mig lite till för att inte bli upptäckt som nyfiken tant. Snart är den så nära att jag kan skymta plogbilsföraren. Jag bara måste få se hur han ser ut!
Den aggressiva körningen börjar ta vid igen. Snart väldigt nära mig. Han ser väldigt liten ut. Späd. Ynklig.
Några meter till... Nu kan jag se..... Och jag tror jag smäller av!
Hon... är ca 160 cm lång, gissningsvis en vikt på runt 55 och skostorlek på 37. En blond sak iklädd overall och handskar, rätt söt och smårufsig i håret, lagom mycket vardags-make up och med en aura som avslöjar godhet likväl som bestämdhet.
Med andra ord... Det hade lika gärna kunnat vara jag!
Och när jag tänker efter var kanske min fantasibeskrivning min egen lilla osynliga etikett ;-)
God 1:a advent till Er alla!
Speciellt till plogbilsförarna ;-)






torsdag 29 november 2012

Nu kan jag softa och fisa..

Äntligen! Allt är klart. Pynt av jul och storstädning genomförd med gott slutresultat! När jag nu skönt tillbakalutat ser ut genom fönstret upptäcker jag att grannarna just påbörjat sitt pyssel. Stjärnor och ljusstakar pryder fönstren i vårt vackra bostadsområde. Fint.
Detta är min utsikt från den sköna bloggfåtöljen just nu. En svävande ängel intill dörrposten som vänligt ler och spelar en trudelutt för alla som passerar. Just ikväll är vi bara två men tvåsamheten känns just nu lagom.
Dessutom fick jag just i uppdrag att göra en exakt likadan kladdkaka som jag gjorde till min dotters födelsedag igår. En med en massa florsocker, hallon och vaniljvisp. Skulle vara skönt att bara sitta här i lugn och ro och bara fortsätta att softa och fisa, njuta av julstämningen ett tag till men å andra sidan... skulle det vara ganska gott ;-)
Jag tycker mig höra att Ängeln är lite sötsugen också. Så får det bli. Kladdkaka med extra mycket choklad!
Och för att matcha accentfärgen i det juliga hemmet blir det kanske ett glas rött också..så man får Leva i ett Rosa skimmer i dubbel bemärkelse..mitt i allt det härligt röda  =)
Njut av Liv och kväll. Må så gott  och välkommen igen.



Jag svär som fan när jag städar!

Man vet vad som komma skall. Den där känslan av att kunna andas ut och få uppleva tillfället där rena dofter bjuder till känslan av väl utfört arbete. En frihetskänsla i kombination med stolthet där man ger sig själv extra poäng och tillåter sig att känna sig både duktig och nyttig.
Det är känslan efteråt, vill säga. På vägen dit är det minsann inte riktigt lika roligt. Åtminstone inte i min Värld, där pedanteri är enda orsaken till denna påtagligt måstiga syssla.
Det krävs uppladdning och lust, vilken för det mesta ligger väl dold bland mer inspirerande göromål. Att skriva är roligare och inte fullt så fysiskt krävande. Jag får skylla mig själv!
Det står pinaler överallt! Jättefint att titta på... men att damma..?!
Magnus & Brasses "Svordomsvisa" framstår som en vacker psalm i jämförelse med det vokabulär jag nyttjar i dessa stunder! Av den anledningen ser jag därför till att vara ensam hemma när städning utförs.
Idag är det endast Änglarna som har både översikt och överseende ;-)

Dessa vackra stackare får utstå mina ofina verser de närmaste timmarna, då dammsugaren får sig en blåsning, prylar som ska flyttas med viss ansträngning, svettpärlorna lackar och lusten har sinat för länge sen. Min refräng är inte av den poetiska arten idag. Men jag vet ju att den goda känslan kommer....
När jag duktigt pustar ut och plockar några ego-poäng ;-)













onsdag 28 november 2012

Kalaspinglan och Tomtemor

Med ben som påminner om att 45 år har passerat i mitt Liv, kan jag äntligen slå mig ner en liten stund för att hämta andan innan den något sena middagen ska göras. Kalaspinglan för dagen har gått hem, nöjd och glad både i mage, hjärta och sinne och Tomtemor har fortsatt med sista göromålen inför första advent.
Äntligen fick jag klart de två sista gardinlängderna till vardagsrummet. Fyra stycken skulle sys och redan efter den första insåg jag hur jobbigt det skulle bli med alla specialprylar jag planerat för. Men nu är det på plats och ännu ett lysande hjärta, likaså.
Som jag tidigare berättat, kom jag ju på idén att jag ville ha kryss på de översta fönsterrutorna. Jag började i köket och har nu fixat till samtliga fönster. Detta är ett av fönstren i sonens rum där den röda färgen medvetet undvikits då han föredrar svart, vitt och silver.. i alla fall i år ,-)
En meter hög snögubbe av just silver har parkerat bakom grabbens säng. Som synes är han försedd med sopkvast till min sons glädje. Städning är inte hans starka sida =)
Nu på kvällskvisten öppnar vi luckorna på vitrinskåpet i köket, delvis för varm belysning men också för att ha innehållet nära till hands vid middagsbordet som snart skall dukas.
I skåpet finns det mesta. Servetter, kryddor, porslin och annat smått & gott. Väggen på skåpet har jag tapetserat med en änglatapet som sitter på kökets väggar. Blev lite finare =) Hyllspetsen har mor virkat.
Något att bara vila blicken på i köket, om man känner för det. De rostiga nycklarna går till ett gammalt kistbord jag snart ska fixa till och börja använda.
Till och med kylskåpet har smyckats med vackra fotografier. Det man inte har på insidan får man istället sätta på utsidan ;-)
Mitt emot vitrinskåpet i köket har vi ett öppet skafferi som nu är påfyllt och klart. Nära från bordet.
Zink, gran och små miniatyrer av köksföremål får vara ännu ett blickfång.
Nu är det så mycket julstämning som det bara kan bli i vårt hem. Ja, t.o.m. i badrummet är det pyntat!
Bara granen återstår men det får allt dröja en tag till. Nu väntar matlagning och middag med två förälskade tonåringar som hungrigt och tålmodigt väntar på Tomtemor.
Ha en fin kväll och tack, snälla för idag =)














Hipp Hipp Hurra för mitt lilla, stora barn!

Liksom jag, är dottern överförtjust i sötsaker och choklad är den stora favoriten. Så självklart gjorde jag en kladdkaka med florsocker, hallon, citronmeliss och vaniljvisp.
Så vacker för Dagen med stort D! Fina dottern blev glad över både uppvaktning, tårta & presenter =)
En tomte med en skylt med orden I Love You på och i det lilla paketet låg ett silversmycke/halsband i form av ett hjärta. Kärlek från familjen.






Oväntade & glädjande presenter

Det slås in små presenter och bakas tårta till dottern som snart ska ringa på min dörr. Ljusen tänds och doften av choklad och vanilj sprider sig i det numera juliga hemmet.
Lite tidigare än väntat ringde det på dörren och jag trodde förstås det var min dotter som var redo för diverse godsaker. Men överraskande nog var det min granne som bor under mig, lilla söta tant Karin som leende stod med ett leende och sitt silverstänkta hår, hållande ett litet vackert inslaget paket.
Hon överlämnade gåvan som tack för hjälpen för att jag skött hennes blommor och tagit in post när hon varit bortrest. Så himla rart! Karin är medveten om min blogg och utgick från dess namn Vitt & Brett när hon kom på en gåva som skulle passa mig. Rätt och riktigt! Jag blev jätteglad över den vita, virkade duk jag fick! =)
Tack, Karin! Att jag också skulle få presenter idag var oväntat och glädjande.
Den passade perfekt på skänken i min hall. Välkommen är Karin alltid =)
En virkad löpare i romantiskt stuk gör sig perfekt i min rosa-rosiga hall. Nu saknas endast födelsedagsbarnet som skall firas rejält med både Kärlek och Kladdkaka ;-)

 

tisdag 27 november 2012

Jennifer Cassandra Mari...betyder Kärlek !

Tidig morgon och jag njuter av en behaglig stämning omgiven av tända ljus och en påminnelse om Livets hastighet. Det var 26 år sedan hon kom till Världen, min älskade dotter.
Jag minns dagen som igår. Känslan av den absoluta Kärleken som står emot allt av ondska och elände.
Allt gott kom till mig genom den lilla tösen som kom att förändra hela mitt Liv.
Med sina 47 cm och 2 400 gram lades hon i kuvös de första timmarna för att hålla värmen. Jag minns paniken som uppstod då jag satt intill denna plastlåda, utan möjlighet att få känna på henne.
Hon var det vackraste jag någonsin sett och drömmarna skulle innehålla total lycka resten av Livet.
Väl i min famn och jag kände att Gud finns! Det avslöjade hennes guldbruna ögon som i alla dessa år iakttagit mig ur alla perspektiv.
Med ansträngning, Kärlek och en del brister har jag försökt leda henne till rätt väg i Livet. Nu går hon där, alldeles framför mig och väljer sina egna stigar att utforska.
För alltid står jag bakom henne. Men just idag ska jag med stolthet stå framför henne och påminna denna vackra människa om hur Älskad hon är.
Grattis min Älskade Jennifer Cassandra Mari..

Nu är det Julstämning på bloggen!

Som jag utlovade tidigare kommer här nu ett gäng nya inredningsbilder från mitt hem, där jag under de senaste dagarna lagt i den intensiva växeln vad gäller julpynt.
Julen välkomnas tidigt i vårt hem och har så alltid gjorts. Den ska avnjutas under lång tid med värme och ljus som enkelt konkurrerar ut både mörker och kyla.
Dörren jag skrivit om, har jag haft undangömd sedan jag flyttade till nytt hem i vintras. Nu har den kommit fram igen och som Du kommer att upptäcka har jag flera dörrar längs väggarna i hemmet.
Dom sitter allt annat än säkert, snarare hänger dom löst ;-)
Så här såg den en gång ut, målad med svart griffeltavelfärg. Lite roligt och praktiskt men att byta färg går snabbt och är man ombytlig som jag så ändrar den kulör från en dag till en annan:
Grundad med svart färg blir det läckert med ett par vita lager och sedan slipa av med sandpapper så att det ser aningen slitet ut. Men då jag inte vill framställa dörren lika sliten som jag, efter ihärdigt jobb så var jag ytterst försiktig med slipningen denna gång. Naggad i kanten, liksom ägarinnan ;-=
Ett antal olika schabloner finns i hemmalagret och gör sig gott på mångt och mycket. Den vackra kransen ser förvillande äkta ut och både den och det fina hjärtat av zink är inköpt på Lantlivinredning.se i Leksand.
Från Lantliv gick färden vidare mot Blomsterflärd. Lite småplock återstod till kommande advent. Julbrickan i vardagsrummet fick lite påfyllning av God Jul-budskap och glitter.
Första jularrangemanget klart och placerat i kök. Lite på låtsas för hållbarhetens skull men fint ändå. Ett litet minikuvert av porslin med texten Min Ängel"... Jag antog att det var adresserat till mig ;-)
Självklart är att en mistel ska finnas på plats i dörröppningen. Son med kärleksfull flickvän har numera fått order om att pussas vid varje passering. Dom varken opponerar sig eller protesterar mot förmaningen, tvärtom  ;-)
Förra vintern hittade jag ett par slitna gamla skridskor i en second hand-butik. Dessa blev jag påmind om idag när jag sedan for vidare till Insjön och besökte Smagladjen.blogspot.se där man hade skridskor och tumvantar i miniformat! Dessa åkte med hem och hamnade på helt rätt plats.
Miniatyrprylar har alltid fascinerat mig och det sägs ju att det är de små detaljerna som gör det =)
Tomten Vit är lika glad idag som alltid och leendet blev inte mindre av att han tilldelades några extra tyghjärtan idag. Ett grå-rutigt och ett rödrutigt för variationens skull. Ho Ho Ho!
I köket fylldes det på med godsaker och blomster. Apotekets Senap är att rekommendera! Supergod och dessutom i en jättefin röd burk att spara.
På en annan köksbänk står mitt lilla favoritskåp där nya hyresgäster nu flyttat in. En liten mysig etta med fönster från golv till tak. Tomtar och Madonnor har julfest!
På kvällen lyser det varmt och vackert inne i skåpet och mysfaktorn gör att man får lust att krypa in =)
Vackra trådrullar, snören och spets har fyllts på i lilla pysselkorgen som alltid finns nära till hands.
En sockerströare, gjord för både sommar och vinter. Från Greengate, efter besök på Insjöns Väveri.
Även en tomte kan lysa upp i en lykta. Utsikten är god. Insikten likaså ;-)
Röda äpplen har fyllts på i våningsfatet som kommer från Små Glädjen i Insjön, liksom adventsbokstäverna. Det naturtrogna granriset finns på Lantliv i Leksand.
Ännu en dörr som "hänger löst" hos oss. Fast egentligen är det  ingen riktig dörr. Den är hemmagjord med stolthet och en del tålamod...ja, en och annan svordom också men det var det värt =)
En vy från köket till vardagsrummet. Inte mycket som fattas nu. Det skulle vara granen då!
Den lilla hallen med plats för många..men bara en åt gången..eller var det i gången?!?
Fick en idé om att sätta kryss i rutorna högst upp. Sagt och gjort. Nu ska det göras på samtliga fönster.
Sockerströaren hittade ett litet utrymme på kökshyllorna bland allt annat. Snart hamnar den i vitrinskåpet.
Jag och Tomten Röd bloggar och glöggar eller om det är tvärtom. Trevligt är det i alla fall =)
Jag brukar sällan visa musen men nu är det legitimt! =) Här är den, fin och grann och redo för Jul!
Nu börjar julpysslet komma till sin ände men nya projekt pågår givetvis hela tiden. Tack för att Du tittat in.
Ha en himla trevlig kväll och varmt välkommen åter!